Odżywka białkowa to skoncentrowane źródło białka, które jest zasobne w niezbędne aminokwasy regulujące syntezy białek mięśniowych. Jest więc najczęściej kojarzona z produktami na polepszenie wyników na siłowni, czyli z produktami na budowę i rozrost masy mięśniowej. Nie należy utożsamiać ich jednak jedynie z tymi właściwościami. Posiadają szereg innych zalet, wśród nich jest wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej!
Skład białka serwatkowego typu Trec Whey 100 900g wpływa na wydzielanie hormonów w przewodzie pokarmowym, a te oddziałują na rejony mózgu stymulujące uczucie głodu. Bioaktywne składniki, które regulują poziom nasycenia to glikomakropeptydy, alfa-laktoalbuminy oraz związki typu laktoferryny. Wysoka zawartość tryptofanu (aminokwas niezbędny), dzięki zdolności przenikania na poziomie krew-mózg, przyczynia się do zwiększenia serotoniny. Serotonina redukuje łaknienie na takie produkty jak cukier i słodycze (w tym przypadku dodatkiem uzupełniającym może być stosowanie również produktu Scitec Tryptophan). Inne istotne aminokwasy znajdujące się w serwatce białkowej to m.in. leucyna i lizyna. Przeprowadzane były również badania, które bezpośrednio porównywały białko serwatkowe z produktami spożywczymi typu indyk, tuńczyk czy jajka. Wyniki potwierdzały większy poziom sytości białka.
Posiada ono zdolności do stymulacji termogenezy poposiłkowej. Oznacza to zwiększenie się wydatku energetycznego po jego spożyciu. Uściślając, organizm wkłada więcej energii w trawienie, absorbowanie i spożytkowanie przyjmowanych składników. Dzięki białku stymulacja termogenezy poposiłkowej wzrasta o 25%, a więc 1/4 energii przyjmowanej w postaci odżywki białkowej będzie zużywana na jej absorpcję.
Spożywanie w szczególności argininy i leucyny wpływa na stymulację produkcji insuliny przez trzustkę. Jest to reakcja normalna i poleca się przyjmowanie tych aminokwasów. Leucyna reguluje wewnątrzkomórkowe sygnały insulinowe zarówno w tkance tłuszczowej, jak i mięśniowej. Białko serwatkowe lepiej i skuteczniej niż białko wołowe przyczynia się do spadku zawartości insuliny w osoczu i oddziałuje na wzrost wrażliwości insulinowej.
Badanie opublikowane w „Journal of Nutrition” przez dr David'a Baer'a potwierdza skuteczność stosowania serwatki białkowej przy diecie redukcyjnej. Badanie polegało na podziale uczestników eksperymentu na dwie grupy, z których jedna otrzymywała codziennie przez 23 tygodnie 56 gramów białka. Druga dostawała równolegle shake zawierający węglowodany. Po tym czasie okazało się, że u grupy pierwszej, która otrzymywała proteinowy napój, zauważono znaczny spadek tkanki tłuszczowej oraz zmniejszenie się obwodu talii.
Ponadto, w badaniu tym potwierdzono również, że u grupy spożywającej białko, poziom insuliny był znacznie niższy. Porównanie przeprowadzane było na czczo, przy takim samym poziomie glukozy, co stanowi dowód na poprawę insulinowrażliwości.
Nie wszystkie odżywki białkowe dostępne na rynku są sobie równe i nie wszystkie charakteryzują się wysoką jakością. Propozycją może być Trec Whey 100 900g, która zawiera 100% koncentratu białka serwatkowego. Dla osób o wolniejszej przemianie materii poleca się stosowanie jej między posiłkami oraz przed snem, co przyczyni się do przyspieszenia metabolizmu.