Węglowodany w diecie sportowca

2017-08-28
Węglowodany w diecie sportowca
Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii człowieka, w związku z tym ich całkowita eliminacja z diety sportowca jest uznawana za postępowanie wyjątkowo niewłaściwe. Jednak nie wszystkie produkty węglowodanowe mogą zostać uznane za zdrowe i korzystne dla organizmu. W dzisiejszym artykule postaramy się podpowiedzieć, jak prawidłowo zbilansować dietę, by za jej pomocą dostarczyć odpowiednią ilość wartościowych węglowodanów.

Osoby aktywne fizycznie powinny w swej codziennej diecie przyjmować od 45 do 65% węglowodanów. Dokładna ilość zależy przede wszystkim od częstotliwości oraz intensywności wykonywanych ćwiczeń, a także od rodzaju wykonywanego wysiłku. Mniejsza ilość węglowodanów zalecana jest osobom wykonującym treningi siłowe, natomiast sportowcy wytrzymałościowi mogą ją zwiększyć nawet do wspomnianych 65%.

Podstawową zasadą dotyczącą spożywania cukrów przez osoby aktywne fizyczne powinno być przyjmowanie niemal wyłącznie węglowodanów złożonych. Mogą być one dłużej magazynowane oraz wykorzystywane przez organizm, a dzięki temu okazują się być bardziej efektywnym źródłem energii. Ponadto ich spożywanie nie wiąże się z powstawaniem nadmiernych wahań glukozy. Produkty bogate w tego rodzaju składniki odżywcze to przede wszystkim pieczywo razowe, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe oraz brązowy ryż.

Kiedy powinniśmy spożywać cukry proste?


Stosując racjonalnie zbilansowaną dietę należy w pewnych sytuacjach sięgać również po węglowodany proste. O ile przed treningiem cukier zawarty w produktach spożywanych powinien w swym składzie zawierać wyłącznie węglowodany proste, to już w ramach posiłku potreningowego możemy sobie pozwolić na pewną ilość węglowodanów prostych. Ich spożywanie w połączeniu z produktami białkowymi, takimi jak chociażby Trec Whey 100 900 g, pozwoli na przyśpieszenie odnowy glikogenu. Ponadto takie połączenie przyczyni się w pewnym stopniu do zwiększenia przyrostu tkanki mięśniowej.

Czym jest glikogen?


Wspomniany glikogen to wielocukier, który w organizmie człowieka gromadzi się głównie w wątrobie. Pewne jego ilości znajdują się również w mięśniach szkieletowych. W określonych sytuacjach glikogen może być rozkładany do glukozy, która stanowi źródło energii. Jest ona w sposób najbardziej zintensyfikowany zużywana w trackie aktywności fizycznej, to właśnie za jej sprawą możliwa jest długa i wydajna praca mięśni. W związku z tym bezpośrednio po zakończeniu wykonywania ćwiczeń powinniśmy zadbać o możliwie szybkie uzupełnienie pojawiających się niedoborów.

Glikogen wytwarzany jest w wątrobie w procesie określanym jako glikogeneza. Proces ten zostaje zainicjowany poprzez insulinę, która reaguje na podwyższone stężenie glukozy w krwi. Sytuacja taka występuje między innymi w związku ze spożyciem produktów zawierających sporą ilość węglowodanów. Właśnie dlatego uznaje się, że posiłek potreningowy może składać się w przeważającej mierze z węglowodanów, w tym z cukrów prostych. Nie oznacza to jednak, że należy decydować się na spożywanie słodyczy bogatych w sacharozę. Warto natomiast sięgnąć po owoce oraz odżywki węglowodanowe.

Olimp Carbo w trakcie oraz po treningu


Olimp Carbo oraz jego najbardziej nowoczesna wersja Olimp Carbo Nox to suplement diety, które idealnie sprawdzają się w roli posiłku potreningowego. Za ich pomocą można w łatwy sposób dostarczyć niezbędną ilość węglowodanów. Odpowiednio zbilansowana formuła sprawia, że Olimp Carbo pozwala uzyskać odpowiednio wysoki poziom wzrostu insuliny. Preparat może być stosowany zarówno w trakcie wykonywania ćwiczeń, jak również bezpośrednio po ich zakończeniu. Polecany jest zarówno osobom wykonującym treningi wytrzymałościowe jak też siłowe.


Olimp Carbo
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel